Quantcast
Channel: Scheepspost Archive Feed
Viewing all 44 articles
Browse latest View live

Scheepspost 86, 22 september 2016

$
0
0
Scheepspost

Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 86, 22 sept. 2016
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC


Bataviahaven

 
  










Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed havenmuseum

red-gull
SRF
Traditionele Schepen Beurs

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl






Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina






— Omgevingswet en varend erfgoed
— Onrust bij Duitse traditionele vloot
— Spannende Turfrace komend weekend

— Dorus Rijkers weer in oude glorie hersteld

— De Classic Zeiler nr. 4 is uit
— Lezing over historie Sneker werven

— Inbraak en vernielingen gepleegd op sleepboot

— Halve Maen On Tour langs zes VOC-steden
— Van machinekamer tot Mesdag, van zwemvest tot zeeatlas

— De Strontweek van 17 t/m 22 oktober

— Kotterweekend in Hoorn: zeilwedstrijd werd dobberpartij
— Muider Hardzeildagen op 29 en 30 oktober

— Dongeradeel trekt toch beurs voor skûtsjes

— Pieter Piersma start eigen jachtwerf in Grou



Evenementen komende week:

23 t/m 25 september, Water-rAnt, Antwerpen

23, 24 en 25 september, Turfrace, Warmond - Vinkeveen 


24 en 25 september, Lekkodagen, Wijk bij Duurstede

24 en 25 september, Slach om Starum, Stavoren

24 en 25 september, Garnalencup, Lauwersmeer

Voor meer evenementen
kijk je hier



— Omgevingswet en varend erfgoed


Foto: museumhaven Gouda

De voorgestelde Omgevingswet heeft geen oog voor het varend erfgoed. Daarom hebben FVEN, LVBHB, BBZ en MEC de handen ineen geslagen en een Zienswijze over deze wet geschreven. Dit is een eerste fase in een poging invloed uit te oefenen op deze wet.

De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) , Vereniging voor beroepschartervaart (BBZ), het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC), de Commissie Wet- en Regelgeving van de FVEN en de Werkgroep Havens en Ligplaatsen van de LVBHB hebben een uitgebreide zienswijze geschreven op het wetsvoorstel voor de Omgevingswet.

Deze wet bundelt alle wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening dus ook bijvoorbeeld, kort door de bocht, alle regelgeving van uw ligplaats. En dat is merkwaardig als het varend erfgoed helemaal niet in de nieuwe wet voorkomt. Er wordt dus geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken en behoeften van het varend erfgoed.

Vijf aanbevelingen

De zienswijze geeft vijf aanbevelingen:
1. Neem mobiel erfgoed, waaronder varend erfgoed, en maritieme ensembles op in de Omgevingswet;
2. Neem een verwijzing op naar de Erfgoedwet en de daarbij behorende moties over mobiel erfgoed;
3. Neem de mogelijkheid van uitzonderingen voor mobiel erfgoed op in de Omgevingswet;
4. Inventariseer de knelpunten voor mobiel erfgoed in de voorgenomen Omgevingswet;
Maak gebruik van de kennis van de behoudsorganisaties.

De hele zienswijze is hier te downloaden (650 kb).

Lees het gehele artikel van George Snijder op de bron: LVBHB  




— Onrust bij Duitse traditionele vloot



Vele oude zeilschepen, stoomboten en motorschepen die als verenigings-schip in Duitsland varen komen in de problemen wanneer een nieuwe richtlijn van het Verkehrsministerium wordt aangenomen.

Wanneer de „Voorschriften voor bouw en uitrusting van Traditionele schepen” wordt ingevoerd zoals het voorstel er nu ligt, dan zal de vloot van oude schepen aan de kust snel verdwijnen. Het Bundesministeriums kür Verkehr und Digitale Infrastruktur (BMVI) heeft dit voortel onlangs bekend gemaakt. Het voorstel van BMVI wil men per 1 januari 2017 laten ingaan. Onduidelijk is of de nieuwe SiRi ook van toepassing zal zijn op buitenlandse traditionele schepen.

Tot nu toe werden in de Sicherheitsrichlinie (SiRi) de traditionele verenigings-schepen onderscheiden van de beroepsvaart. Nu zullen echter grote delen van de richtlijn gelijk getrokken worden. Daarbij gaat het niet alleen om bouw en uitrustingseisen, maar ook om de kwalificaties van de bemanning.

Voor privé-eigenaren en verenigingen zijn de eisen voor bouw en uitrusting niet te realiseren. Om de gehele bemanning aan de eisen van opleiding te laten voldoen is financiëel niet haalbaar. Veel bemanningsleden varen slechts een week per jaar mee, maar moeten daarvoor wel dure cursussen volgen en bijhouden. Dit geldt ook voor de Sail-Training schepen.

De toekomst van de Duitse traditionele vloot komt hiermee in gevaar. Evenementen als Sail Bremerhafen, Hanse Sail Rostock en Kielerwoche zullen het in de toekomst met veel minder traditionele vaartuigen moeten doen.

De overkoepelende organisatie „Gemeinsame Kommission für historische Wasserfahrzeuge” (GSHW) neemt een duidelijk standpunt in en gaat deze nieuwe richtlijn aanvechten.
Bron: persbericht HSHW
Lees ook dit bericht van de GSHW   




— Spannende Turfrace komend weekend


Foto: Nicoline van Aalderen

Het ziet er naar uit dat de Turfrace komend weekend weer de nodige spannende momenten zal opleveren. De negen schepen die vrijdagochtend om 07:30 uur vanuit Park Groot Leerust in Warmond aan de zware tocht naar Vinkeveen beginnen, zijn aan elkaar gewaagd.

De race wordt het aankomende weekend gevaren en is dit jaar gegarandeerd een spektakel. Het rijtje met inschrijvingen is eigenlijk een opsomming met louter favorieten: de Gauwe Liefde en de Hylke Tromp zijn zeer snelle zeilers en hebben dat tijdens de Westlander Zeildagen en de Gouden Gaffel wedstrijden op de Kaag al laten zien. 
Met name de bemanning van de Hylke Tromp is het hele seizoen bezig om het schip nog sneller te krijgen. Daarnaast zijn de schepen Avondrood, Zwaan en Antonius de te kloppen schepen als het op behendigheid aan komt. De Zwaan is natuurlijk topfavoriet. Het won vorig jaar (en de jaren daarvoor), maar de Avondrood eindigde, na een vaartijd van 15 uur, op slechts 1 minuut en 19 seconden op de tweede plek. Dat vraagt natuurlijk om revanche!

Wellicht het mooiste van de Turfrace dit jaar is de `clash’ tussen de Zwaan en de Antonius. De laatste jaren heeft de Zwaan de Turfrace gedomineerd, maar dat was vaak in afwezigheid van de Antonius. Beide schepen zijn meervoudig winnaar en hebben hun eigen tactiek. Kortom kom kijken naar de race. Het wordt dit jaar extra spannend!

De start is op vrijdag 23 september om 07:30 in Park Groot Leerust. Aankomst in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen vanaf circa 15:00 uur. Op zaterdag wordt om 10:30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag vertrekken de schepen om circa 10:00 voor de laatste etappe naar Warmond. Aankomst vanaf 12:00 uur, prijsuitreiking circa 15:00 uur
De schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen.
Voor details kijk je hier 





— Dorus Rijkers weer in oude glorie hersteld


Afbeelding: De 93 jaar oude motorreddingboot Dorus Rijkers (Foto: Paul Schaap)


Op Museumhaven Willemsoord in Den Helder is op dinsdag 20 september met het hijsen van een wimpel in de mast de succesvolle afronding gevierd van de restauratie van de monumentale reddingboot Dorus Rijkers. Er is zeven jaar lang door een grote groep vrijwilligers hard gewerkt om dit unieke vaartuig, met bouwjaar 1923, weer volledig operationeel te krijgen.

De Dorus Rijkers was de eerste motorreddingboot die in 1923 in Den Helder op station kwam te liggen. Dit bleef zo tot 1955. Hierna zou de boot nog tot 1965 in Scheveningen dienst gaan doen. Als stationsboot werden 290 reddingsoperaties uitgevoerd, waarbij in totaal 659 mensen het leven kon worden gered. Vermaarde schippers uit die tijd waren Coen Bot en diens zoon Piet. De Dorus Rijkers maakte vooral naam in de Tweede Wereldoorlog en speelde tevens een belangrijke rol bij de watersnoodramp in Zeeland van 1953. Ze was vernoemd naar één van de grootste redders die ons land ooit heeft gekend.



In 2009 slaagde de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) erin de reddingboot in eigendom te krijgen. Direct werd met een groep van vijftien vrijwilligers gestart met de restauratie van dit unieke vaartuig en met de fondsenwerving hiervoor. Dit laatste leverde dankzij tal van giften van het Helders bedrijfsleven, waaronder Damen Shipyards Den Helder, en subsidies van het Dorus Rijkersfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Waddenfonds en Provincie Noord-Holland in totaal circa een bedrag van 130.000 euro op. Daarnaast is een veelvoud hiervan door vrijwilligers aan werkzame uren in de restauratie gestoken. Stichtingsvoorzitter Harry Cornelje: "Met heel veel zorg, liefde en vakmanschap is de afgelopen jaren hard gewerkt om de Dorus weer in haar oude glorie te herstellen. Zij verdienen alle lof."

Onder het toeziend oog van relaties en leden van het College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder hees locoburgemeester Bob Haitsma op dinsdag 20 september een wimpel in de mast van de reddingboot als teken dat het complexe restauratieproject met succes was afgerond. Hierna werd met alle genodigden een korte rondvaart gemaakt door de haven van Den Helder.
Bron: Persbericht Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers
Voor meer info kijk je hier 




— De Classic Zeiler nr. 4 is uit



Het nieuwe nummer van het internationale e-magazine ‘CLASSIC Sailor’ is uit. Dit magazine is er nu ook in de Engelse taal: The Classic Sailor. Met deze verandering hopen zij de lezerskring te vergroten in zowel het Engelse taalgebied als daar buiten.

In dit nummer:
Around the Island with Contessa 26; Classics for sale; Stainless steel corrosion; Captnmike’s World; Dutch Championship International 12foot dinghy; DeltaLloyd 24 Hours Ijsselmeer; Essex smack Tiny Mite; Trintella IV Whale Song; Beware of nesting marina birds; Sparkman&Stephens classic sistership; Dick Huges and seasickness; Solo around the Americas part II.
Kijk hier voor het laatste nummer


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven



— Lezing over historie Sneker werven



“Sneker scheeps- en jachtwerven tussen 1640 en 1980” is de titel van de lezing die Jelmer Kuipers op 27 september houdt voor de leden van de Vereniging Historisch Sneek en andere belangstellenden.

Welke waren de eerste werven in Sneek en waar waren deze gevestigd? Wie waren de scheepbouwmeesters en wat voor schepen bouwden ze? Hoe verliep de overgang van de houten naar de ijzeren scheepsbouw in Sneek?

De explosieve groei van jachtwerven in de jaren ’30 van de vorige eeuw en de ondergang van veel van die werven in de jaren ’60 en welke werven bleven, dat zijn ook onderdelen van de lezing die wordt ondersteund met veel beelden.

Kuipers gaat met zijn verhaal tot 1980. Toen groeide het aantal werfjes weer explosief, maar de meeste verdwenen ook weer even snel.
De lezing is in wijkcentrum “de Spil” aan de Molenkrite in Sneek. De aanvang is om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Leden van de Vereniging Historisch Sneek e.o. hebben gratis toegang; anderen betalen 2 euro 50.)
Kijk hier voor meer info





— Inbraak en vernielingen gepleegd op sleepboot



Op de sleepboot ‚de Hoop’ die langs de Vijfhuizerdijk in Vijfhuizen haar ligplaats heeft, is zondag aan het einde van de middag ingebroken. Ook werden enkele vernielingen aan de boot aangericht. De politie kwam snel en ging op zoek naar de daders.
De inbraak en vernielingen zouden zijn gepleegd door drie jonge jongens. Aan het begin van de avond was er nog niemand aangehouden.





— Halve Maen On Tour langs zes VOC-steden



Nederlands enige zeilende 17e -eeuwse replica, de Halve Maen, gaat On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour start vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam.

De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent. Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.

Tijdens Halve Maen On Tour kunnen belangstellenden het schip bezoeken. Verder zijn er pop-up tentoonstellingen, lezingen, Speakers Corners en proeverijen, waarmee de lokale bijdrage aan de Gouden Eeuw wordt belicht.  De succesverhalen, maar ook de kanten waar wij tegenwoordig minder trots op zijn komen aan bod. Zie, voel, ruik en proef het leven in de Gouden Eeuw!

Hoorn: Afscheid op 14 oktober
Enkhuizen: Handelsgeest, van 14 - 16 oktober
Amsterdam: Burgers en Paria’s, van 16 tot 17 oktober
Middelburg: Vrijheid en Slavernij, van 11 tot 24 oktober
Delft (Delfshaven): de Glorie van Delft, op 27 oktober
Rotterdam: VOC-mentaliteit, van 28 tot31 oktober

Kijk hier voor meer informatie




— Van machinekamer tot Mesdag, van zwemvest tot zeeatlas



‘Drijfveer’ onthult 350 topstukken uit 100-jarige collectie van Het Scheepvaartmuseum
 
Wat hebben een reddingsvest van de Costa Concordia, een brief van Michiel de Ruyter uit 1657, Mesdags meesterwerk uit 1898 en een globe uit 1613 gemeen? Juist: al deze werken zijn onderdeel van de unieke collectie van Het Scheepvaartmuseum. De verzamelgeschiedenis van het museum en zijn unieke objecten staan centraal in de nieuwe tentoonstelling ‘Drijfveer’ die op 1 oktober aanstaande voor het publiek opengaat.
 
Verzamelen is een oerdrift, letterlijk. In de oertijd moest de mens wel verzamelen om te kunnen overleven. Tegenwoordig is verzamelen vaak een hobby, soms een beroep of een dwangmatige passie. Eén op de drie mensen verzamelt ‘iets’, van bierviltje of postzegel tot maritieme objecten. ‘Drijfveer’ vertelt waarom we verzamelen, aan de hand van de collectiegeschiedenis van Het Scheepvaartmuseum en 350 bijzondere objecten. Getoond worden mensen die willen pronken, moeten hamsteren, onsterfelijkheid ontlenen aan hun verzameling of een microkosmos creëren.



Eén van de hoogtepunten van deze nieuwe tentoonstelling is het schilderij ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ te Amsterdam, uit 1664 van Reinier Nooms, alias de Zeeman. Dit meesterwerk is met deze tentoonstelling voor het eerst te zien voor bezoekers en toont een prachtig beeld van een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van het Scheepvaartmuseum.

De tentoonstelling ‘Drijfveer | 100 jaar verzamelen’ is te zien in Het Scheepvaartmuseum van 1 oktober 2016 tot en met 2 juli 2017. Het Scheepvaartmuseum is dagelijks geopend, rond de tentoonstelling wordt een audiotour, rondleiding en speciale lezingen georganiseerd.
Kijk hier voor een actueel aanbod   




— De Strontweek van 17 t/m 22 oktober



In de strontweek, van 17 to en met 22 oktober, zijn er vier maritieme evenementen in en vanuit de havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. Want, we hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport?

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens bij Amsterdam en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen?

Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen, Liereliet
Ontdek hier de vier elementen van deze week 




— Kotterweekend in Hoorn: zeilwedstrijd werd dobberpartij


Voorop de grote kotter Hellesund, erachter de Baukje, links startkotter Vesterhavet. (Foto Hajo Olij)

Nog nooit lagen er zoveel mooie scheepjes als afgelopen weekend in Hoorn. De Vereniging Klassieke Scherpe Jachten, de Old Gaffers Organisation en Klassiek Polyester hadden er allemaal hun najaarsbijeenkomst gepland en tussendoor was ook nog een plek voor de Stichting Kotterzeilen gereserveerd. Voor een liefhebber van oude schepen was het smullen langs de oever van het Baatland.

Net als onze houten botters, zijn de houten kotters eigenlijk voor twintig, hooguit dertig jaar intensieve visserij gebouwd. Daarna werden ze gesloopt, het onderhoud werd te kostbaar en de nog goede eiken spanten werden weer bij een nieuw schip gebruikt.

Het is prachtig, dat er nog een paar van deze oude houten kotters rondzeilen, maar eigenlijk is het niet te doen. Om de paar jaar is weer een ingrijpende restauratie nodig, om het vol te houden, heb je elkaars steun en expertise hard nodig en dan is zo'n kotterclub heel nuttig.

Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees




— Muider Hardzeildagen op 29 en 30 oktober



De 38’e Muider Hardzeildagen komen er weer aan. Afgelopen jaar hebben we een prachtig wedstrijdweekend gehad. Het feest konden we in de Kazerne vieren en dat hebben de deelnemers en wijzelf als heel plezierig ervaren. Dit jaar mogen we weer van de Kazerne gebruikmaken en daarmee is de gezelligheid wederom gegarandeerd. Wij gaan voor de kwaliteit zoals jullie die gewend zijn, met veel gezelligheid, feestelijkheid en muziek.

Waarom hardzeilen in Muiden?
 - Leuke fanatieke wedstrijden op zaterdag en zondag in acht verschillende klassen.
 - Korting bij voorinschrijving, waarvan je nog €5,00 terugkrijgt voor je startbord op zondag.
 - Onder de voorinschrijvers vóór 23 oktober verloten wij spareribs eten bij Graaf Floris V op zaterdagavond voor de hele bemanning o.b.v. het aantal bedden van het winnende schip.
 - Ophalen startborden en melden: vrijdag van 21h30 tot 22h30 met HappyBierHour in de Kazerne.
 - Dagprijzen op zaterdag: landvasten, reddingsboeien, fenders etc.
 - -Zondag overallprijzen: wandborden 1’e, 2’e en 3’e prijs per klasse.
 - Drie avonden live muziek in de Kazerne. Vrijdag 21h30 start met de Volendammer band ‘Trots’
 - Een Muier Schipperbitter sponsortas voor ieder schip.
Kijk hier voor meer info en inschrijven  





— Dongeradeel trekt toch beurs voor skûtsjes


Foto: Skûtsje Stêd Dockum

DOKKUM Dongeradeel wil de beide skûtsjeplannen in Dokkum eenmalig subsidiëren. De Stêd Dockum krijgt 5000 euro, skûtsje Noarderling 32.500.
Dat stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. In Dokkum bestaan sinds een paar maanden twee skûtsjeplannen. De Stêd Dockum deed deze zomer al mee aan de IFKS in de C-klasse.

De bemanning schatte voor het eerste jaar ruim 20.000 euro nodig te hebben.
Noarderling komt in het centrum te liggen als een soort drijvend museum waarin en -op verhalen verteld worden over de historie van de scheepsbouw in Dokkum.

Aanvankelijk vroeg het skûtsje de gemeente het gehele aankoopbedrag van 60.000 euro te betalen, maar met dat verzoek ging het college niet akkoord. Na die afwijzing slaagde het bestuur van Noarderling erin ruim 30.000 euro bij andere geldschieters binnen te halen.

Het geld moet komen uit de ‘reserve toeristisch-recreatieve ontwikkeling’, waarvan het saldo ruim 73.000 euro bedraagt. Mogelijk kan de Stêd Dockum ook nog rekenen op een structurele bijdrage vanaf 2017. Dat zal het college rond de voorjaarsnota 2018-2021 afwegen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 




— Pieter Piersma start eigen jachtwerf in Grou



GROU - Pieter Piersma, de jongste telg van de befaamde familie Piersma uit Heeg, start op 1 oktober zijn eigen jachtwerf in Grou: Frisian Yachts Piersma.

Frisian Yachts Piersma is specialist in nieuwbouw, restauratie en onderhoud van klassieke houten jachten. Pieter Piersma combineert traditionele scheepsbouw met het toepassen van de modernste technieken. "We beperken ons niet alleen tot houten jachten, ook voor restauratie en onderhoud van stalen of polyester schepen, kunnen eigenaren bij ons terecht."

Werfbaas Pieter Piersma is 30 jaar en geboren en getogen in watersportdorp Heeg. "Mijn pake en beppe zijn mijn grote voorbeelden. Zij hebben meer dan 30 jaar jeugdherberg-zeilschool It Beaken in Heeg gerund. Meer dan 10.000 watersportliefhebbers hebben zij de liefde voor zeilen in traditionele houten tjotters bijgebracht. Mijn vader heeft 50 jaar Jachtwerf Piersma gehad. Zeilen en traditionele houten schepen zitten in mijn bloed. Mijn doel is een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de prachtige houten vloot ronde en platbodemjachten. Hiermee treed ik in de voetsporen van mijn illustere voorouders. De liefde voor houten schepen zit al meer dan honderd jaar in mijn familie."

Lees het gehele artikel op de bron: Grouster   



Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven







This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Scheepspost · Schuijteskade 22C · Hoorn, Nh 1621 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp

Scheepspost 87, 28 september 2016

$
0
0
Scheepspost

Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 87, 28 sept. 2016
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC


Bataviahaven

 
  











Patrijspoorten
NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed havenmuseum

red-gull
SRF
Traditionele Schepen Beurs

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers









Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina






— 100 jaar stoomsleper Furie
— De Maud, arctisch onderzoekschip gelicht
— Bijzonder varend erfgoed

— Uniek transport voor MD10

— Liereliet 14 t/m 17 oktober
— Garnalencup 2016

— Suhaili zeilt weer

— Schippers zetten klok eeuw terug in Hoorn

— Welke Tjalk kan de Overwinning verslaan?

— Lesprogramma’s voor maritieme banen



Evenementen komende week:

30 september en 1 oktober, Furieade, Maassluis

1 en 2 oktober, Friese Hoekrace, Lemmer

4 en 5 oktober, Kampioenschap Zeilende Visserij, Volendam

Voor meer evenementen kijk je hier




— 100 jaar stoomsleper Furie


Foto: M. Boekweit

Neerlands laatste stoomzeesleper FURIE viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Daarom is er in het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis een tentoonstelling rond de Furie. Van 24 september tot en met 8 januari.

In 1916 werd de Furie gebouwd in Groningen waarna ze in 1918 werd verkocht naar Zweden waar ze tot aan 1976 voornamelijk houtvlotten heeft gesleept op de Oostzee. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg ze een hoofdrol in de AVRO- televisieserie IIHollands Glorie", naar het gelijknamige boek van Jan de Hertog.



In 1978 kwam zij via enkele omzwervingen in bezit van de, daarvoor speciaal opgerichte, Stichting Hollands Glorie te Maassluis. Sindsdien is ze door de vrijwilligersgroep zoveel mogelijk teruggebracht in originele staat en weer vaarklaar gemaakt. De FURIE is het boegbeeld van de stad Maassluis met haar prominente ligplaats in de haven vlakbij het Nationaal Sleepvaart Museum.
voor meer informatie kijk je hier 





— De Maud, arctisch onderzoekschip gelicht



De Maud is een schip dat speciaal gebouwd was om zich in te laten vriezen in het Noordpoolijs, en zo met het ijs over de Arctische Oceaan te laten drijven. Daarbij zou wetenschappelijk onderzoek worden verricht. Deze expeditie stond onder leiding van Roald Amundsen. Onlangs werd het schip gelicht, nadat het 85 jaar in Noord-Canada onder water had gelegen.



Het schip was speciaal gebouwd voor deze expeditie. Extra sterke spanten en een ronde spantvorm moesten de druk van het ijs weerstaan. In 1922 raakte de Maud ingevroren en dreef zo twee jaar lang richting de Siberische eilanden. Toen het schip vrij kwam kon het op eigen kracht verder, maar moest toch nog een winter overblijven in het ijs. In augustus 1925 kwam de Maud aan in Nome, Alaska. Het schip werd later verkocht aan de Hudson Company.

In 1930 zonk het schip in ondiep water in Cambridge Bay, Victoria Island, Noord Canada. Daar lag het 85 jaar, tot het in augustus werd geborgen door „Maud Returns Home”. Waarschijnlijk door de lage temperaturen is het schip in een verrassend goede conditie.

Het schip zal eerst een winter op het droge blijven om rustig te drogen. Daarna zal het naar Vollen, Noorwegen worden versleept, waar het in 1917 is gebouwd door Chistian Jensen.
Kijk hier voor meer informatie 





— Bijzonder varend erfgoed



Het was een bijzonder gezicht dinsdag: er voer een Dakota DC-3 door de Amsterdamse grachten. Het historische vliegtuig is momenteel niet luchtwaardig, vandaar dat de Dakota deels via het water van Schiphol naar haar nieuwe thuisluchthaven Lelystad wordt vervoerd.

Luchtvaartpark Aviodrome op Lelystad Airport maakte vorige maand bekend dat het een van twee DC-3's van de Dutch Dakota Association (DDA) overneemt. DDA had zelf niet genoeg middelen om het toestel te voorzien van twee nieuwe motoren. Het Aviodrome zal het toestel weer luchtwaardig maken.

De vleugels van het betreffende toestel, met de naam Doornroosje, worden op Schiphol gedemonteerd, waarna de kist via de Amsterdamse grachten naar Lelystad werd vervoerd.

De Dutch Dakota Association verhuist zelf ook naar van Schiphol naar Lelystad. De hangaarruimte op Schiphol kan niet langer beschikbaar worden gesteld aan de DDA. In tegenstelling tot Doornroosje, kan DDA's enige overgebleven Dakota, de Prinses Amalia, wel gewoon via het luchtruim naar haar nieuwe thuisluchthaven reizen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV nh





— Uniek transport voor MD10



De beugsloep MD10 ‚Johanna Hendrika’ wordt op vrijdag 30 september over de weg getransporteerd naar de werf in Middelharnis waar ze ooit, rond 1900, op de helling stond. De 94 ton zware en 28 meter lange romp van Neerlands oudste zeevarende monument gaat eindelijk onderweg naar haar eigen restauratiehelling op de Menheerse Werf.

Laatste beugsloep ter wereld
De Johanna Hendrika is het laatst overgebleven exemplaar van de ooit grote Nederlandse vloot zeilende beugsloepen. Een voor de Zuid-Hollandse delta kenmerkend scheepstype dat rond 1900 vanuit Middelharnis, Pernis, Zwartewaal, Vlaardingen en Maassluis op de Noordzee en Atlantische oceaan viste. In 2006 is het schip gekocht door de stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ en naar haar oude thuishaven Middelharnis gehaald.
Het doel is de MD10 als ambassadrice van het Nederlands varend erfgoed en het eiland Goeree-Overflakkee te laten varen.



In de ochtend van 30 september is het spectaculair transport: met een 10-assige Schuerele roller wordt de 120 jaar oude romp naar de 265 jaar oude scheepstimmerwerf in het historisch centrum gereden. Op de Menheerse Werf neemt een 400-tons kraan de bijzondere vracht over en plaatst het schip op haar eigen helling. Als ze eenmaal staat, bent u van harte welkom op de werf om voor het eerst deze unieke erfgoedcombinatie van werf en (bijna-) varend monument te bezichtigen. De komende jaren ondergaat dit unieke stuk varend erfgoed een langdurige restauratie op de Menheerse Werf.
Voor meer informatie kijk je hier 
 

Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven



— Liereliet 14 t/m 17 oktober



Muziek en werken, het is geen onbekende combinatie. Waar tegenwoordig de 'arbeidsvitamines' uit de radio komen, werd dat vroeger aan boord van grote handelsschepen live geproduceerd door een shantyman. In het begin van de 19e eeuw was er veel concurrentie op de wateren, er moest steeds harder gewerkt worden door minder mensen. Meebulderen met de refreinen van de shantyman verbeterde zowel de sfeer aan boord als de kwaliteit en de efficiëntie van het werk. De teksten van de liedjes hadden alles te maken met het werk aan boord; deze gingen over de vrouwen die achtergelaten moesten worden, zeemeerminnen die je onderweg verleidden, piraten die je lading wilden stelen, woeste weersomstandigheden en allerhande andere zaken die van toepassing waren op het zeemansleven. Tegelijkertijd was het misschien wel een soort therapie voor de bemanning!

Deze liedjes aan wal zingen, dat was uit den boze, en bracht ongeluk. Het was echt muziek voor tijdens het werk, met verschillende ritmes die pasten bij de taak die moest worden verricht. De zeilschepen werden rond 1930 vervangen door stoomschepen en met het verdwijnen van de zeilende handelsvaart verdween ook de muziek. Tenminste op het water. Gelukkig zijn vele liedjes bewaard gebleven, zelfs in de verschillende talen waarin ze gezongen werden. De hardwerken zeelui keren zich om in hun graf als ze wisten dat deze liedjes nu aan wal gezongen worden!

Liereliet bestaat om ook deze maritieme vaardigheid in stand te houden, de muziek die minstens zo belangrijk was als de andere vaardigheden die tijdens de Strontrace, Beurtveer en de Visserijdagen in ere gehouden en opnieuw beoefend worden. De bemanning van de schepen van toen kwam uit allerlei landen. En ook op het maritieme muziekfestival, dat traditioneel voorafgaat aan de start van Strontrace, Beurtveer en Visserij, komen de muzikanten van over de hele wereld.
Lees meer en bekijk het programma 2016 hier 




— Garnalencup 2016



Zaterdag 14 mei zou na bijna 20 jaar weer door de Noordelijke schippers van de LVBHB op het Lauwersmeer om de Garnalencup worden gestreden. Een zeilrace met behendigheidsaspecten. Het woei die dag onverantwoord hard en het evenement werd naar 25 september verplaatst.

“Zonder geluk vaart niemand wel”; op 25 september vond onder stralende zon en een matige bries door 4 grotere- en aan elkaar gewaagde platbodems een sportieve strijd gevoerd om de door Roelof Lens in 1981 vervaardigde “Ysere Granaet”.

3 van de 4 schepen startten vrijwel gelijk, hetgeen een mooi gezicht was. De 4e stuurde een scherp koersje, waardoor hij zijn voorgangers al snel inhaalde. De route van de Bantswal tot het keerpunt Slenk 3 kon tot 3 slagen in ZZW-wind worden gevaren. Ondanks de opdracht om 3 sinaasappels in een daarvoor verankerde reddingsboei bij Oostmahorn te gooien, werd de route door het snelste schip in 1 uur en 32 minuten gefinisht.

Met optellen van bonusminuten als gevolg van gegooide sinaasappels en bijzondere manoeuvres werd de uitslag als volgt:
1: “De Vier Gebroeders”, 2:” Vertrouwen”, 3: “Watergeus”, 4: “Goede Verwachting”

De traditie van voorheen de Regio Noord is succesvol opgepikt door de Noorderschippers en we hopen dat de Garnalencup wisselprijs weer decennia meekan. Met dank aan DerkjanWeever, die 20 jaar goed op de Cup gepast heeft en deze opnieuw ter beschikking heeft gesteld.
Met dank aan Han Visser en Frits Veldmeijer van de Noorderschippers





— Suhaili zeilt weer



Na een lange restauratie zeilt Suhaili weer. Met deze tien meter lange kits zeilde Sir Robin Knox Johnston in 1968-69 als eerste zeiler solo en non-stop de wereld rond. Vorige week deed Suhaili mee aan de Hamble Classics regatta met dochter Sara Knox-Johnston aan het roer.



Sir Robin Knox Johnston gaf de zeilboot in 1997 in bruikleen aan het National Maritime Museum in Greenwich. Vijf jaar later haalde hij Suhaili toch weer uit het museum, omdat het uitdrogen en krimpen van de huidplanken het definitieve einde van zou kunnen betekenen als zeilboot. Na een lange restauratie bij de werf Elephant Boatyard in Burseldon, Southampton is de boot definitief museumstuk af. He schip is gebouwd in 1963.
Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen
 




— Schippers zetten klok eeuw terug in Hoorn


Foto: Anja Schrevel-Blokhuizen

HOORN - Op zaterdag 24 september herleefden oude visserijambachten aan de Hoornse Vismarkt. Schippers met oude zeilende beroepsvaartuigen lagen aan deze kade, waar tot 1912 visserijschepen hun vangsten aan land brachten en verkochten.

De brug tussen Veermanskade en Oude Doelenkade moest om 11 uur met de hand gedraaid worden, waarna de schouwen HN1, HN20 en RD79, de Wieringeraak WR167 en botter EB58 naar de Vismarkt jaagden, roeiden en boomden. Hier werd ’vis gelost’ vanaf de Hoornse schouwen, met de hulp van publiek. Getoond werd hoe netten werden gedroogd, geboet (gerepareerd) en gebreid (gemaakt) en zeilen genaaid. Ook andere ambachtelijke bedrijvigheden van de zeilende visserij en vrachtvaart werden getoond, zoals het slaan van touw, het vlechten van manden en het maken van blokken.

Het evenement ’Boeten & Breien’ is een initiatief van de schippers van genoemde schepen en van klipper Passie & Strijd en kraakschip Disponibel. Zij zijn allen participant bij het Centrum Varend Erfgoed Hoorn en willen het behoud van historisch varend erfgoed extra onder de aandacht brengen. Eerder dit jaar organiseerden zij al het evenement ’Laden & Lossen’.
Bekijk hier ook een filmpje van Westfriesland TV  





— Welke Tjalk kan de Overwinning verslaan?


Foto: de Overwinning, foto van Hajo Olij van deFotoboot

Het was twee dagen goed Tjalken weer bij de Slach om Starum. Lager wal, dus flinke golven, dat wel.  Zaterdag zon en Zuid 4, zondag ook zon en begin 5, de kluivers bleven eerst nog in het net, maar konden al snel er weer bij. Perfekte zeilweer.

De fameuze Bolkoppenrace van ruim tien jaar geleden trok meer dan 200 deelnemers naar Staveren, waarvan zeker 20 grote tjalken. Nu verschenen er slechts 11 aan de start. Aan de organisatie kan het niet liggen, Piet Blaauw en zijn medewerkers legden zaterdag twee en zondag één mooie up en down banen in het water. Ook de startprocedure  verliep steeds vlot. De Overwinnig van Joost Martijn schoot drie keer als eerste weg en bouwde steeds zijn voorsprong verder uit. Deze skûtsje-achtige tjalk presteert dus ook bij veel wind uitstekend. Alleen op de lange baan van zondag kon de Voorwaarts enigzins volgen. Peter Glas zei:” Mijn fok is al twintig jaar oud, er moet deze winter een nieuwe komen. Dan maak ik meer kans”.

De echte strijd ging dus om de tweede en derde plaatsen. Cas Korver bleef ver weg uit de mèlee en zeilde zijn eigen race. De Zorg met Vlijt werd zaterdag ochtend knap tweede en bleef voorin meedoen. Peter Glas raakte zaterdag in het tweede potje de boei en maakte braaf een strafrondje. Nu lag de Hollandia lang op de tweede plek, maar Evelien Prins kon de Voorwaarts niet achter zich houden.

In het veld daar achter zeilde de Balder steeds voorop, de zware Orion wist haar niet te bedreigen. De Vrouwe Dina, de Groene Eenvoud en de anderen zeilden achterin hun eigen wedstrijd. Zaterdag spleet de gaffel van de Liberté. Jammer, zondag  knalden de kleine Vrouwe Rikje uit Harlingen en de zeetjalk de Wending met een enorme knal op elkaar. Hier was serieuze schade. De Vrouwe Rikje had een scheur van een dikke meter in de romp boven de waterlijn  en bij de toch heel stevige Wending was het boeisel en de railing naar binnen gedrukt. Verzekerings werk dus.

Jammer van de zware botsing en de kleine opkomst, want de Slach om Starum was een mooie wedstrijd. Alleen is nu de vraag: welke tjalk is volgend jaar in staat de Overwinning te verslaan?
Tekst en foto: Hajo Olij van deFotoboot




— Lesprogramma’s voor maritieme banen



Het Maritiem Museum Rotterdam en de Stichting Verolme Trust gaan lesprogramma’s voor basisscholen verzorgen om 10.000 leerlingen uit de regio warm te maken voor een baan in de maritieme sector.
Samen met de scholen investeren beide partijen in interactieve lesprogramma’s over techniek, innovatie, en scheepsbouw voor groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, vmbo en Technasia. Daarnaast moeten de kinderen via diverse bezoeken warm worden gemaakt voor werken in de haven.
Bij het museum mogen ze tentoonstellingen bezoeken waarbij techniek centraal en krijgen ze techniekworkshops of lessen in de smederij of het technieklokaal in de museumhaven.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)




Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven







This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Scheepspost · Schuijteskade 22C · Hoorn, Nh 1621 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp

Scheepspost 88. 5 oktober 2016

$
0
0
Scheepspost

Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 88, 5 oktober 2016
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC


Bataviahaven

 
  











NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed havenmuseum

red-gull
SRF
Traditionele Schepen Beurs

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten








Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina






— Van logger tot museumschip
— Museumschip De Buffel
— Brand verwoest punterwerf Wildeboer in Giethoorn

— Kaap Hoorn-vaarders herdenken historische reis

— Leer online de regels voor wedstrijdzeilen
— Ongekend groot scheepswrak gevonden in Flevoland

— Duits rapport: breukvlak mast Amicitia grotendeels verrot

— Heen & Weer, het nieuwe leven van historische IJveren
— Nog maar één aanbieder van woonboot-hypotheken over

— Bezoek de Clipper Stad Amsterdam

— Er komt al kleur aan de Sail Den Helder-vloot
— Lieren scheepswerf Wolthuis draaien weer na 30 jaar

— Bietentocht 2016: 16 t/m 20 oktober

— Overgangsregeling Binnenvaartwet 31 december 2018
     afgelopen


— De Batavia en zijn bouwer

— Antiek stoomschip Furie krijgt rol bij intocht Sint



Evenementen komende week:

8 en 9 oktober, Klipperrace, Enkhuizen

11 t/m 16 oktober, Race of the Classics YP, Rotterdam-A'dam

Voor meer evenementen kijk je hier




— Van logger tot museumschip



De eerste visserslogger die na de Tweede Wereldoorlog in Scheveningen van de sleephelling rolde, krijgt een nieuwe bestemming als varend museumschip.

Henk, had zijn vrouw tegen hem gezegd, je moet iets achterlaten. Iets voor Scheveningen. Iets waardoor ook toekomstige generaties hier iets hebben dat aan de vroegere hoogtijdagen van het vissersdorp doet denken. En dat iets, zo besloot Henk Groen, de grootste reder van Nederland, werd Aurora, de eerste naoorlogse visserslogger die in Scheveningen werd gebouwd.

Op deze vrijdagmiddag is het zover. Om 14.00 uur wordt aan de kade van de Tweede Haven de Panamese vlag gestreken, waaronder het schip de afgelopen jaren heeft gevaren. Waarna luttele minuten later benedendeks de notariële overdracht volgt die van de Noordster, zoals de Aurora oorspronkelijk heette en nu opnieuw gaat heten, een varend museumschip moet gaan maken.



Voor dat doel is een speciale stichting opgericht met bekende schippers, onder wie ook Henk Groen zelf: Noordster Terug Op Scheveningen. Die stichting zal om te beginnen de Noordster uit 1950 in originele staat terugbrengen. Die klus zal naar schatting van bestuurslid Teun van Dijk zo'n 375.000 euro gaan kosten. En dat is dan nog exclusief arbeidsloon.
Lees het gehele artikel op de bron: AD




— Museumschip De Buffel



In de rubriek „Toen” wordt iedere week aan de hand van de actualiteit teruggegrepen op vroeger. Dat gebeurt in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam. Deze week: museumschip De Buffel, naar aanleiding van het dreigement van de ondernemer van het schip om het terug te geven aan Rotterdam.

De Hr.Ms. Buffel is een Groot-Brittannië gebouwd pantserschip, dat in 1868 door de Nederlandse marine in de vaart is genomen. De Buffel is gemaakt om andere schepen lek te stoten, maar zal nooit bij oorlogshandelingen betrokken raken. Aan het eind van negentiende eeuw wordt het omgebouwd tot logementschip. De eerste jaren ligt het afgemeerd in marinehaven Hellevoetsluis. Daarna komt het via de nodige omzwervingen terecht in het Amsterdamse Oosterdok, waar het decennia ligt.

Begin jaren ’70 van de vorige eeuw besluit de marine het schip af te stoten. Eerst wordt het aangeboden aan het Scheepvaartmuseum. Dat wil het echter niet hebben, vanwege de hoge onderhoudskosten. De gemeente Rotterdam hapt wel toe. Zij wil er een drijvende expositieruimte van maken voor het Maritiem Museum, dat dan nog een gemeentelijke instelling is.

In januari 1974 wordt het vaartuig officieel overgedragen aan Rotterdam, waarna het wordt verbouwd en gerestaureerd. Als De Buffel eind 1979 opent voor het publiek, blijkt het direct een trekker van jewelste. De eerste vier maanden komen bijna 108.000 bezoekers het schip bekijken.

Hoewel het schip een belangrijke attractie is, besluit het Maritiem Museum in 2011 om de Buffel van de hand te doen. Het onderhoud en de exploitatie kosten het museum jaarlijks meer dan drie ton. Met de bezuinigingen waar het museum voor staat is dat bedrag niet meer op te brengen.



Gepensioneerd ondernemer Arie van den Ban uit Hellevoetsluis biedt uitkomst. Hij ziet in het schip een nieuwe toeristische trekpleister voor zijn eigen stad. In het najaar van 2013 neemt Rotterdam afscheid van de Buffel.
Deze zomer raakt Van den Ban echter in conflict met de gemeente Hellevoetsluis. De ondernemer wil dat de gemeente bijdraagt aan de kosten. Veel politici zien dat niet zitten. Nu dreigt Van den Ban het schip terug te geven aan Rotterdam, dat formeel nog steeds eigenaar is.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€) 





— Brand verwoest punterwerf Wildeboer in Giethoorn



GIETHOORN - Een felle uitslaande brand heeft de punterwerf van Wildeboer in Giethoorn totaal verwoest. De brand woedde in de nacht van donderdag op vrijdag. De brandweer kon niet voorkomen dat de loods helemaal is afgebrand. De punters die in de loods opgeslagen waren zijn verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De aanblik van wat over is van de loods in Giethoorn is bedroevend. Het stalen skelet van de loods staat kromgetrokken boven de smeulende resten. Verkoold hout drijft in de vaart. Verboden toegang, gevarenzone wappert op rood lint rond de verbrande loods waar de eikenhouten verhuurpunters opgeslagen lagen.

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. Het vaartuig gold als werkpaard in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter dankzij de geringe diepgang een voorname rol. Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar een van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Vanuit een schuur aan de Appensteeg vonden zijn ambachtelijk gemaakte punters, vlotten en bokken hun weg naar boeren en handelaars.

De werf is van vader op (schoon)zoon overgegaan. En niet alleen de werf. Ook het ongekunsteld vakmanschap, de technieken, het gevoel en de liefde voor de punter werden van generatie op generatie overgedragen. Die liefde voor het vak moet onvoorwaardelijk zijn. Een passie, verankerd in de genen. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Oprichter Vos’ achterkleinzoon Henk Wildeboer nam het bedrijf in 1990 van z’n vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in.


Foto: de punterwerf Wildeboer in betere tijden

De oude werkplaats, waarin het leek alsof de zwartgeteerde planken door spinrag op hun plaats werden gehouden, is niet meer. Aan de waterkant verrees een moderne werf. Met een winkeltje vol scheepsspullen. De punterbouwer heeft de bakens verzet om het oude beroep in stand te kunnen houden.
Kijk eventueel hier voor een video van de brand  

 



— Kaap Hoorn-vaarders herdenken historische reis


Foto: de Europa nabij Kaap Hoorn, foto Dutch Tall Ships

Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders houdt zondag 9 oktober de jaarbijeenkomst in de Oosterkerk in Hoorn. Daar ontvangt de burgemeester het eerste exemplaar van de jaarpublicatie ‘Jacob Veer, schipper naast God'.

Het programma omvat drie lezingen. Cor Scholten bijt het spits af met een uiteenzetting over de Amsterdamse zeilrederij van Starckenborg van Straten en haar kapitein Klaas Latjes. Vervolgens kijkt stuurman Gijs Sluik terug op de herinneringsreis van de expeditie Le Maire-Schouten, die de bark Europa in 2015 maakte.

Daarbij past ook het verslag over de archeologische zoektocht naar resten van het jacht Hoorn op de Argentijnse kust. Daarover komt drs. Martijn Manders of drs. René Rentinck vertellen. Tot slot reikt de stichting de Kei van Verdienste uit.
De bijeenkomst begint om 13 uur en duurt tot 17 uur, waarna Shantymen Kaap Hoorn zingen en er een maaltijd is.
Voor meer info kijk je hier   
Opgave kan via plankenjohn@gmail.com
Lees het gehele artikel van Sander Klos in de papieren of digitale, alleen voor Schuttevaer-abonnee





— Leer online de regels voor wedstrijdzeilen



In het najaar worden veel wedstrijden gevaren met historische schepen. Soms gaat daarbij wat mis, zoals de aanvaring in de laatste ’Slach om Starum’. Om wedstrijd te kunnen varen moet iedere deelnemer de regels van het wedstrijdzeilen kennen. En ook Het Regelschrift, al vele jaren het onmisbare naslagwerk bij alle kwesties en vragen over het reglement.

Henk Plaatje, international judge en jaren secretaris van de Zeilraad, heeft zijn Regelschrift interactief gemaakt op een nieuwe site. Hij omvat drie cursussen, oplopend in moeilijkheidsgraad.

De eerste cursus staat inmiddels live. Hij omvat 7 lessen met ruim 180 multiple choice vragen. De meeste zijn voorzien van afbeeldingen en animaties. Als je een vraag hebt beantwoord, krijg je onmiddellijk de uitslag met feedback. Er is geen betere manier om spelenderwijs met beelden de regels te toetsen en jouw kennis te vergroten.

Zie zelf wat het voor jou kan betekenen. Ga naar de website en log in als gast om de demo te zien. Bevalt het? Maak dan een account aan en betaal via iDeal € 15,– om een jaar lang ongestoord en intensief gebruik te kunnen maken van de vele informatie die je op de site vindt.
Bron: Persbericht Watersportverbond




— Ongekend groot scheepswrak gevonden in Flevoland



In Rutten wordt op dit moment een opgraving uitgevoerd naar een ongekend groot scheepswrak in Flevoland. Tijdens ploegwerkzaamheden is het scheepswrak ontdekt. De afmetingen van de verschillende constructiedelen van het wrak, zoals een dekknie (ter ondersteuning van het dek) en de kielbalk (de ruggengraat van een schip), geven aan dat het gaat om een enorm zeegaand schip, met een geschatte lengte van meer dan 30 meter. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18e eeuw.

De grootte van het schip verraste het onderzoeksteam. Men ging er namelijk vanuit dat de voormalige Zuiderzee met het ondiepe vaarwater, niet geschikt was voor dergelijke grote schepen. Het wrak dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Helaas is de kwetsbaarheid van ons maritieme culturele erfgoed in de bodem van Flevoland groot. De meeste wrakken liggen vlak onder het maaiveld en de kans is groot dat ze tijdens grondbewerking worden geraakt. Deze nieuwe vondst onderstreept weer eens het belang van Flevoland als schatkamer van de scheepsarcheologie en de niet te onderschatten rol in onze geschiedenis die de Zuiderzee speelt als verkeersknooppunt, ook voor zeegaande schepen van de internationale vaart.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws 





— Duits rapport: breukvlak mast Amicitia grotendeels verrot
 


Het breukvlak van de mast van de klipper Amicitia was voor driekwart verrot. De mast brak op 21 augustus vlak voor de Harlinger haven. Drie Duitse opvarenden vonden de dood.

Dit zegt de Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU), de Duitse tegenhanger van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een tussentijdse rapportage. De BSU deed tegelijk met de OVV technisch onderzoek aan de mast op 26 augustus. De 19,50 meter lange voormast brak op een hoogte van 12,55 meter. Het breukvlak zit aan de onderkant van een roestvrijstalen plaat die tegen de mast was aangeschroefd. Die diende als bescherming tegen de gaffelklauw.

Onder de stalen plaat kon water naar binnen sijpelen. ,,Dit leidde ertoe dat de mast hier tot in de kern vochtig en verrot was’’, aldus BSU. In het rapport staan vijf afbeeldingen ter ondersteuning van de tekst. Volgens de instantie had de mast op het breekpunt nog maar een kwart van de stevigheid die hij moest hebben.

De bevindingen geven de BSU aanleiding eigenaren van Duitse charterschepen met houten masten dringend te adviseren hun masten en tuigage te testen op gebreken als die van de Amicitia. Het decreet is vooral gericht aan schepen met zo’n stalen mastbeschermer.

De Nederlandse OVV schaart zich niet achter de Duitsers. ,,Ons onderzoek is nog in volle gang en pas na afronding geven we informatie’’, aldus woordvoerster Sara Vernooij. ,,Er is vooralsnog geen reden om tussentijds te waarschuwen.’’ Ze wijst erop dat Nederland leidend is in het onderzoek, maar dat het elke onderzoeksraad vrij staat zaken naar buiten te brengen. De OVV richt zich niet alleen op de oorzaak, maar ook op de wijze van certificering van de schepen. Over uiterlijk een jaar is dit klaar.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Bekijk hier de Aanbeveling voor Houten Masten van de BSU 



De onderzoeker van de Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU) zegt in een ander artikel:
„Wij willen niets dan een dringend advies geven aan Duitse eigenaren van schepen met een houten mast. Het is hier anders geregeld dan in Nederland. Hier is geen bruine vloot die zich moet houden aan strenge regels. Traditionele binnenvaartschepen zijn er wel, maar die worden gebruikt door particulieren. Zij verdienen er geen geld mee en er zijn geen eisen waaraan ze moeten voldoen. Onlangs zijn twee masten gebroken. Na Amicitia wilden we waarschuwen, de feiten zijn feiten.”



Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven




— Heen & Weer, het nieuwe leven van historische IJveren



Het wemelde vroeger van de voetveren op het Amsterdamse IJ. De gemeente voer met veertien genummerde IJveren heen en weer maar ook andere rederijen als Bergmann en Boekel onderhielden een veerdienst over het IJ. Grotere bedrijven hadden eigen schepen om het personeel over te zetten. Toen in 1968 de IJtunnel werd geopend, was het snel afgelopen. Vrijwel alle veerpontjes verdwenen uit Amsterdam. Waar zijn ze gebleven?

Met die vraag gingen journalist Trudy Admiraal en fotograaf Martijn Gijsbertsen op pad door heel Nederland. In hun nieuwe boek ‘Heen & Weer, het nieuwe leven van historische IJveren’ portretteren zij twaalf voormalige IJveren van verschillende komaf en hun huidige eigenaren. Het zijn allemaal particulieren die met liefde hun historische schip onderhouden en ervan genieten. Sommige mensen zijn op hun veerboot gaan wonen en werken, anderen gebruiken het als varend vakantiehuisje of zetten het schip bedrijfsmatig in als bescheiden partyschip.



De persoonlijke interviews, vol wetenswaardigheden over de schepen, worden afgewisseld met ‘oversteekverhalen’; interviews met oudere Amsterdammers die zich de voetveren nog herinneren uit hun jeugd. In het boek wordt de levensloop van elk schip van bouw tot heden samengevat.
Heen & Weer is een unieke verzameling scheepsportretten die liefhebbers van historische bedrijfsvaartuigen zeker zal aanspreken.

Heen & weer, het nieuwe leven van historische IJveren. Trudy Admiraal en Martijn Gijsbertsen. September 2016, Uitgeverij Editie does. ISBN 978-90-825744-0-1. Winkelprijs 20 euro (98 pagina’s, hardcover). Verzendkosten 5 euro. Informatie en bestellingen via email: ijverenamsterdam@gmail.com





— Nog maar één aanbieder van woonboot-hypotheken over



Kopers van een woonboot kunnen vanaf deze maand nog maar bij één bank terecht voor een hypotheek. ING is gestopt met het aanbieden van de woonboten-financiering; bemiddeling van minister Blok en minister Dijsselbloem heeft geen nieuwe aanbieders opgeleverd. Daardoor is de Rabobank nu nog de enige bank met woonboot-hypotheken.

"Het is niet gezond dat er een monopolist is", zegt de voorzitter van de Landelijke Woonboten Organisatie, Max Noordhoek. "De financiering van een woonboot is moeilijker geworden. De Rabobank financiert niet 100 procent van de aankoop, dus moet je eigen geld meenemen. En de bank heeft de opslag voor woonboot-hypotheken verhoogd."

ING kondigde eerder dit jaar aan te stoppen met de hypotheken voor een woonboot. De bank vindt het product te ingewikkeld. "We hebben een keuze moeten maken", zegt een woordvoerder van ING. "Deze hypotheken hebben te veel haken en ogen. Bestaande klanten helpen we nog wel, met bijvoorbeeld het verhogen van de hypotheek."

Nederland telt momenteel zo'n 12.000 woonboten met ongeveer 25.000 bewoners. De Landelijke Woonboten Organisatie probeerde de bank nog op andere gedachte te brengen. "We hebben fel geprotesteerd bij de ING, maar ze houden vast aan hun besluit", zegt voorzitter Max Noordhoek.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 





— Bezoek de Clipper Stad Amsterdam



Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober ligt Clipper Stad Amsterdam afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum, waar het schip in 1998 en 1999 is afgewerkt.

Clipper Stad Amsterdam, bekend van SAIL 2015 en in 1997-2000 gebouwd op initiatief van Randstad Holding en de Gemeente Amsterdam, is gemodelleerd naar het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. Het schip gaat terug op 19de-eeuwse bouwtekeningen en werd gebouwd op de Amsterdamse Oranjewerf door werkloze schoolverlaters.

Een jaar na haar doop won zij al de prestigieuze Cutty Sark Tall Ships Race. In 2009 reisde de Stad Amsterdam voor de VPRO gedurende acht maanden in het spoor van de Beagle, het legendarische schip van Charles Darwin.
Uitsluitend met een rondleiding

Op basis van kleinschalige rondleidingen is Clipper Stad Amsterdam (met geldig museumentreebewijs) gratis toegankelijk op:
•    Vrijdag 7 oktober: 12.00-15.00 uur
•    Zaterdag 8 oktober: 10.00-16.00 uur
•    Zondag 9 oktober: 10.00-16.00 uur (
Let op; geldig legitimatiebewijs, museumentreebewijs en reserveren op de dag zelf in het museum is verplicht.
Voor meer info kijk je hier  





— Er komt al kleur aan de Sail Den Helder-vloot


Foto: de Morgenster, Sedov en Klipper Stad Amsterdam tijdens Sail Den Helder 2013

De vloot zeilschepen voor Sail Den Helder 2017 krijgt steeds meer vorm. De organisatie heeft een reeks windjammers kunnen contracteren. Prominente aanwezige is de Russische Sedov, een regelmatige gast op Sail-evenementen. Toen het schip in 1921 Als Magdalene Vinnen in Hamburg van stapel liep was zij een van de grootste zeilende vrachtschepen ter wereld. Ook de hagelwitte, 73 meter lange driemaster Christian Radich uit Noorwegen en de Portugese viermaster Santa Maria Manuela (69 meter) zullen volgend jaar van 22-25 juni acte de presence geven in Den Helder.

Directeur Jeannette Blijdorp-Jonker is blij dat ze een overeenkomst kon sluiten met de Pogoria uit Polen, een vijftig meter lange barkentijn die door zijn combinatie van dwars- en langsgetuigde zeilen nogal opvalt. Verder komen de nieuwe Royalist uit het Verenigd Koninkrijk en de Nao Victoria. Laatstgenoemde is een replica van een 26 meter lang Spaans zeilschip dat in de zestiende eeuw een reis om de wereld maakte en na 32.000 zeemijl behouden terugkeerde.

Eerder werd al bekend dat de Tjechische La Grace aan Sail Den Helder zal deelnemen. Nederlandse zeilschepen als de Morgenster uit Den Helder, de Eendracht en de Pedro Doncker doen eveneens mee. Met tientallen andere, zowel civiel als militair, wordt nog onderhandeld, aldus Jeannette Blijdorp.



Donderdag werden aan boord van het historische zeil-schroefstoomschip Bonaire op de voormalige marinewerf Willemsoord contracten getekend tussen Holland Media Combinatie (HMC), uitgever van deze krant en de Sailorganisatie. Holland Media Combinatie zal, net als in 2008 en 2013, de mediapartner zijn van Sail 2017.
Sail Den Helder vindt plaats van 22 tot en met 25 juni 2017
Voor meer info kijk je hier  





— Lieren scheepswerf Wolthuis draaien weer na 30 jaar
 


Liefst dertig jaar stonden ze stil, maar dankzij de inzet van enkele vrijwilligers draaien de lieren van de historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer weer.

Vandaag zijn de lieren van de scheepshelling in gebruik gesteld. De werf is klaar om schepen de helling op te trekken.

Dit is ook één van de doelstellingen van de Historische Scheepswerf Wolthuis. Het is een werkend museum en er moet aan schepen gewerkt worden. Het wachten is nu op de eerste aanmelding. “Wat een mooi geluid en dat na dertig jaar” sprak de oud-werfbaas Wolthuis toen hij de lieren hoorde snorren.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
Kijk hier voor meer info over de historische werf 





— Bietentocht 2016: 16 t/m 20 oktober



Daar op de uitkijk staat het bijna levensechte standbeeld van de mosselman in Yerseke. De man lijkt zó te zijn weggeplukt van een van de mosselkotters, die de haven in- en uitvaren. En tussen die kotters worden de lappen zeil gehesen. Meeuwen vliegen vol verbazing in de rondte. Elk jaar zien we steeds meer toeschouwers wuiven naar de schepen die uit de haven varen.

Sommige mannen zeilen al 17 jaar mee met de bietentocht. Antwoord op de vraag wat de Bietentocht voor hen betekent: “We kunnen niet kiezen tussen sfeer en eer. Het is juist de combinatie van gezelligheid en lekker fanatiek zeilen wat de bietentocht zo leuk maakt!”

Dit jaar wordt de 18e editie van de bietentocht gehouden. Hiermee wordt op een bijzondere manier een puur Hollandse traditie in ere gehouden dankzij Stichting de Zeeuwse Beurtvaart.



Volg de vloot die vaart van 16 oktober t/m 20 oktober langs Goes – Yerseke – Colijnsplaat – Zierikzee – De Heen – Willemstad. Wilt u meer informatie over dit historisch zeilspektakel? Kijk dan op de website!  http://www.bietentocht.nl/

Het programma kunt u hier downloaden (26 kb). 
Lees het gehele artikel op de bron: LVBHB 





— Overgangsregeling Binnenvaartwet 31 december 2018
    afgelopen



Onlangs heeft het Watersportverbond zich gemengd in de Certificaat van Onderzoek (CvO) discussie met betrekking tot het slepen van schepen. Er is echter nog een CvO plicht.

De Binnenvaartwet (van 30 december 2008) is op 1 juli 2009 van kracht geworden. In deze Binnenvaartwet is voor een groot deel van de grote pleziervaartuigen een certificaat van onderzoek verplicht gesteld.

Op de Europese binnenwateren moeten vanaf 30 december 2018 de volgende schepen voorzien zijn van een certificaat van onderzoek:

 - alle vaartuigen met een lengte van 20 m of meer, en
 - alle vaartuigen korter dan 20 m waarvan het product van lengte, breedte en diepgang (bak- of volume meting) meer dan 100 m3 bedraagt
 - alle sleep- en duwboten ongeacht de lengte
 - drijvende werktuigen

Schepen die tot 1 juli 2009 geen certificaat nodig hadden, hebben tot 31 december 2018 de tijd om het schip van een certificaat te voorzien. Alhoewel het nog 2,5 jaar duurt tot deze overgangsregeling afloopt, is dit toch al snel!

Van alle pleziervaartuigen die voorzien moeten zijn van een certificaat per 31 december 2018 heeft waarschijnlijk nog maar één derde deel een certificaat, of is er mee bezig. Dat is relatief heel weinig, zeker gezien het feit dat over 2,5 jaar de overgangsregeling afloopt.



Voordat een certificaat kan worden afgegeven, moet er eerst een keuring van het schip plaatsvinden. Deze bestaat uit:

 - een algemene technische en veiligheidskeuring
 - een vlakkeuring (tenzij er een vlakrapport is van max. 2 jaar oud (opgemaakt door een erkend expert))
 - een proefvaart als er twijfel is of de manoeuvreereigenschappen klaarblijkelijk gevaar opleveren
 - een geldige keuring van de gasinstallatie (door ILT erkende gaskeurder)

In de praktijk is gebleken dat de diverse keurende instanties elkaars vlakkeuringen niet altijd accepteren. Het is daarom aan te raden de instantie die de vlakkeuring doet ook later de andere keuringen te laten doen.
Lees het gehele artikel op de bron: Watersporters  




— De Batavia en zijn bouwer


Willem Vos naast koningin Beatrix bij de doop van de Batavia in 1995, foto ANP

De Batavia werd bijna zijn ondergang. Scheepsbouwer Willem Vos werkte jarenlang aan de replica van dit VOC-schip. Nu de boot wellicht een tweede leven krijgt, blikt hij terug.

Het late middaglicht valt in diffuse strepen door de geschutspoorten en strijkt over het houtwerk binnenin: het dek, de spanten, de rolpaarden onder de kanonnenlopen van gietijzer, het enorme blok, de beting genaamd, waar het anker aan vast zit, het glanzende grenen van de hoofdmast. Willem Vos (76), scheepsbouwmeester in ruste, heeft plaatsgenomen op een stoel achter in het schip. Hier heeft hij het mooiste overzicht. 'Van bijna elke plank weet ik nog wie ermee bezig is geweest.'



Hij beklimt nog maar sporadisch de trap naar zijn levenswerk. Sinds 1995 ligt aan de Oostvaardersdijk in Lelystad de reconstructie van de Batavia, het spiegelretourschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dat strandde in 1629 op zijn eerste reis roemloos op de Houtmankliffen aan de westkust van Australië, toen nog Zuydlandt. De laatste keer dat hij hier aan boord was, rook hij onder in het schip verrotting. Het zal paalworm zijn geweest, of schimmel. Hij heeft nog steeds moeite met de aanblik van de gekortwiekte masten. De stengen, de bovenste gedeelten, zijn verwijderd nadat een storm in 2012 de grote mast had geknakt.

Zie maar eens afstand te nemen van je schepping. De Batavia bracht hem meer dan eens zijn moments de gloire. Dat hij, uitgerust met wollige baard, toenmalig koningin Beatrix die in 1995 het schip kwam dopen, een zoen gaf, haalde voorpagina's en journaals. Hij werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er kwamen jaarlijks 300 duizend bezoekers op de werf af. Lees het zeer uitgebreide artikel over Willem Vos en de Batavia op de bron: de Volkskrant via blendle (€) 






— Antiek stoomschip Furie krijgt rol bij intocht Sint



De laatste stoomsleepboot van Nederland vierde zaterdag op bijzondere wijze zijn honderdste verjaardag. De Furie was dé publiekstrekker op de 37ste Furieade in Maassluis. Het evenement lokt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de gemeente. Ook dit jaar kwamen liefhebbers van braderieën, boten en stoomvoertuigen er weer volop aan hun trekken.

De jubilerende Furie vaart nog dankzij de inzet van 25 vrijwilligers. Het schip hoeft voorlopig dus nog niet pensioen en speelt naar verluidt een rol bij de landelijke intocht van Sinterklaas.

De bemanning houdt de lippen stijf op elkaar over de 'Sinterklaasmissie' van hun schip. ''Dat kun je straks zien op het Sinterklaasjournaal'', verklapt vrijwilliger Jan Peute.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond 





Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven







This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Scheepspost · Schuijteskade 22C · Hoorn, Nh 1621 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp

Scheepspost 89, 12 oktober 2016

$
0
0
Scheepspost

Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 89, 12 okt. 2016
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC


Bataviahaven

 
  













Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed havenmuseum

red-gull
SRF
Traditionele Schepen Beurs

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard







Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina






FVEN nieuws:

— FVEN heeft nieuwe voorzitter en vice-voorzitter
— Aanpassing Register Varend Erfgoed

Overig nieuws:

— 11e editie Race of the Classics for Young Professionals
— De Buffel weer open voor publiek
— Oude slepers in museumvloot Maassluis

— De Batavia is op sterven na dood

— De kunst van spelend varen
— Strontrace en Beurtveer van start in Workum

— Warmond weer keerpunt van Strontrace

— Romeinse Zwammerdamschepen komen thuis
— Nederlandse Restauratiebeurs wordt sectorbreed
    ErfgoedEvent


— Een Vliegende Hollander als restaurantschip

— Lastige Klipperrace voor wedstrijdleiding

— Skutsje Langweer levert tuig en schipper in

— Een 18de-eeuws schip in een akker



Evenementen komende week:

11 t/m 16 oktober, Race of the Classics YP, Rotterdam-A'dam

14 t/m 17 oktober, Liereliet, Workum

15 en 16 oktober, Brandarisrace, Harlingen
 
17 t/m 21 oktober, Strontrace / Beurtveer/Visseijdagen, Workum

17 tm 20 oktober, Bietentocht, Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta

17 - 19 oktober, Blue Peter Hardzeildagen, Grevelingen

Voor meer evenementen kijk je hier



FVEN nieuws

— FVEN heeft nieuwe voorzitter en vice-voorzitter



In de bestuursvergadering van 29 september jongstleden is Marja Goud benoemd tot voorzitter van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. De taak van vice-voorzitter wordt vervuld door Erik Pluimers. Marja en Erik volgen daarmee Martine van Lier op, die sinds 2006 bestuurslid, en sinds 2014 waarnemend voorzitter van de FVEN was.

Marja Goud is sinds 2001 werkzaam in de (maritieme) museumwereld. Ze is informatiespecialist bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en werkte daarvoor als hoofd educatie en communicatie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen. Marja is mede-eigenaar van een opduwer en een hasselteraak, Beide schepen werden gerestaureerd op scheepswerf Wolthuis te Sappemeer (Groningen). Namens de FVEN is zij bestuurslid van Mobiele Collectie Nederland.

Erik Pluimers is gepensioneerd ingenieur chemische technologie. Hij heeft op dat terrein een veelheid van functies uitgeoefend op het gebied van leidinggeven en vertegenwoordiging. Hij is lid van de criteriumcommissie van de SSRP en lid van Het Compagniefonds (Het Scheepvaartmuseum Amsterdam). Tot 2011 was Erik voorzitter van de klassenorganisatie V/VA lemsteraken.

Onder leiding van Martine van Lier zijn er de afgelopen jaren grote stappen gemaakt in de belangenbehartiging van het varend erfgoed, dat bijvoorbeeld resulteerde in de moties op de Erfgoedwet. Martine van Lier zal de FVEN als adviseur blijven ondersteunen en vertegenwoordigen, onder andere binnen de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en de Cultural Council van European Maritime Heritage (EMH).




— Aanpassing Register Varend Erfgoed



Schepen die sinds 1995 in het Register zijn geregistreerd zijn sinds vorig jaar op deze website te vinden. Sinds eind 2015 wordt er vrijwel continue gewerkt aan het bijplaatsen van foto’s op de website, doch met meer dan 3.000 geregistreerde schepen is dat een forse klus.

Op de startpagina staan per schip 3 kleine foto’s afgebeeld. Als men op “meer informatie” klikt staan daar de foto’s wat groter op en, indien aanwezig, een historische foto van het schip. U vindt hier de bijzonderheden van het schip en een eigen QR code. Deze kunt u kopiëren om bv aan boord op te hangen of op uw eigen briefpapier of visitekaartje te zetten, dan heeft u een link naar uw schip altijd bij de hand.

Vanwege het vele werk is het Register aangepast. De schepen, die varen met een “actieve” pas hebben de gegevenspagina er inmiddels allemaal achter hangen, echter schepen die varen met een verlopen pas of die na de eerste registratie de inschrijving niet geheel hebben doorgezet kennen alleen een plaats op de alfabetische lijst.

Wanneer U als eigenaar een gegevenspagina wilt activeren, dan kunt u contact opnemen met het Register via e-mail : registerbeheer@hotmail.com er wordt dan samen met u bekeken, hoe we zo’n verzoek kunnen
oplossen.

Naar verwachting zullen schepen met een “actieve” pas aan het einde van dit jaar allemaal zijn voorzien van de foto’s op de webpagina’s. Vindt u een foto niet mooi of heeft u een betere, deze dan graag als .jpg extensie inzenden aan bovenstaand e-mail adres.
Ook willen we graag de juiste historie van uw schip publiceren. Indien gewenst kunt U ook deze toezenden, zodat wij dit kunnen publiceren, graag ontvangen we dit als Word-document.

Einde FVEN nieuws




— 11e editie Race of the Classics for Young Professionals



De 11e editie van de Race of the Classics for Young Professionals (ROTCYP) is van 11 tot en met 16 oktober. Ruim 500 jonge talenten gaan tegen elkaar racen op de Noordzee. Vandaag, woensdag 12 oktober vertrekken de klassieke zeilschepen vanuit de Veerhaven in Rotterdam. Simeon Tienpont (Schipper team Akzo Nobel van de Volvo Ocean Race) en Rutger van Schaardenburg (Olympisch laserzeiler van team Delta Lloyd) geven het startsein vanaf de clipper Stad Amsterdam. Aan boord van de Stad Amsterdam wordt een evenement georganiseerd voor de CEO’s en partners van de deelnemende bedrijven.



De wedstrijdvloot bestaat uit 23 klassieke zeilschepen, traditioneel getuigde loggers, schoeners, barkentijnen, klippers, twee- en driemasters vormen samen de vloot van de race. Onder toeziend oog van ervaren schippers varen de young professionals diverse wedstrijdetappes met als einddoel de oversteek naar Engeland.

Oorsprong van de Race of the Classics for Young Professionals
De Race of the Classics is opgericht in 1989 door twee studenten die de onderlinge contacten tussen studentensteden wilden verbeteren. De studenten editie was een groot succes en zo werd ook de Race of the Classics vanaf 2006 voor young professionals georganiseerd. Anno 2016 is de race inmiddels uitgegroeid tot een concurrentiestrijd binnen het Nederlandse bedrijfsleven waarin werkplezier, teambuilding en netwerken centraal staan. De ROTCYP maakt het ook mogelijk om aandacht te vragen voor het Klassieke Zeilschepen Fonds. Op deze manier kan de race bijdragen om de klassieke scheepvaart in Nederland in stand te houden.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem nieuws  
Of volg de race met Track and Trace




— De Buffel weer open voor publiek



Het museumschip De Buffel in Hellevoetsluis, dat de afgelopen weken was gesloten, gaat zaterdag weer open voor bezoekers. Dat heeft de nieuwe stichting Ramtorenschip Buffel, die het beheer en de exploitatie heeft overgenomen, bekend gemaakt.

De toekomst van het bekende ramtorenschip uit de 19e eeuw, dat nu als toeristische attractie dient in de vestingstad, was de afgelopen maanden erg onzeker. De Hellevoetse ondernemer Arie van den Ban, die De Buffel drie jaar geleden naar Hellevoetsluis haalde, gaf aan dat hij het bruikleencontract met het Maritiem Museum in Rotterdam niet wilde verlengen.

Hij wilde niet meer alleen voor alle kosten opdraaien. Het schip dreigde dan ook terug te moeten naar Rotterdam. Eind vorige week werd op het laatste moment een deal gesloten tussen de gemeenten Rotterdam, Hellevoetsluis en de vrijwilligers van De Buffel.



Nieuwe stichting
Die hebben een nieuwe stichting opgericht die in ieder geval tot eind 2017 zorg draagt voor het schip. In die periode zoeken de vrijwilligers met de gemeente Hellevoetsluis naar een definitieve oplossing voor De Buffel. Maar bezoekers kunnen dus vanaf zaterdag gewoon weer terecht op het schip.
Lees het gehele artikel op de bron: AD 




— Oude slepers in museumvloot Maassluis


Foto: de Europoortsleper Steenbank. foto Collectie Nationaal Scheepvaart Museum

Met de aanschaf van twee historische sleepboten heeft de stichting Sleepboothaven Maassluis zijn nostalgische vloot onder aanvoering van de vermaarde Furie verder uitgebreid. De verwerving van de Steenbank en de Tonijn brengt het aantal museale slepers in de Maassluise haven op negen. Het publiek kan de aanwinsten over enkele maanden bezichtigen.

Volgens woordvoerder Roger van der Kraan leveren beide schepen een waardevolle bijdrage aan de collectie. „De Steenbank is een voormalige Europoortsleper, de Tonijn heeft dienst gedaan als kustsleper en heeft assistentie verleend bij veel bergingsklussen. Van die types hadden we nog geen voorbeelden in onze museumvloot. Het zou zonde zijn geweest ze te laten slopen.”

Beide schepen hebben bovendien een innige relatie met Maassluis. De Tonijn werd in 1958 gebouwd bij scheepswerf De Haas, de Steenbank werd in 1960 gebouwd naar een ontwerp van de Maassluise ingenieur Joop Kruithof.



De Steenbank is historisch van betekenis omdat het laat zien hoe de schaalvergroting in de jaren zestig in de Rotterdamse haven verliep. Smit liet de Steenbank bouwen – tegelijk met het zusterschip Schouwenbank – om de grote schepen die in de Europoort werden verwacht te kunnen assisteren. Deze sleper verliet de Rotterdamse haven in 1980 en ging voor de Belgische marine. Die stootte het schip vorig jaar af.

Kenmerkend voor de Tonijn is de enorme bergingspomp. Dit schip heeft bij talloze bergingsklussen geassisteerd. Vóór hun terugkeer naar Maassluis zullen beide schepen in de originele staat worden teruggebracht.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€) 
Voor meer informatie kijk je hier





— De Batavia is op sterven na dood



De Batavia, het nagebouwde VOC-schip dat in Lelystad ligt, is op sterven na dood. Dertig jaar geleden startte de bouw van het schip. Maar nu bedreigen het zoete water en andere natuurlijke krachten het schip, zegt scheepsbouwer Willem Vos.

Vos, de geestelijk vader van de Batavia, schetst een treurig beeld: 'Normaal gaat eikenhout dertig jaar mee. Maar onder deze omstandigheden, in zoet water en wind, kan zo'n schip echt niet lang mee.'

Vos hoopt dat het schip, dat in de jaren tachtig door jongeren werd gebouwd, van de ondergang gered wordt. Ook voor Lelystad is dat belangrijk, zegt Vos: 'Met die bouw hebben we de stad op de kaart gezet. Er kwamen een miljoen bezoekers.' Ook onderdeel van de bouw: het aanpakken van de werkloosheid. 'Dat is een fenomenaal succes geworden.'

VOC-centrum
Bij de directie van de scheepswerf waar de Batavia ligt, maar ook bij het stadsbestuur en de provincie is inmiddels duidelijk dat het schip niet verloren mag gaan, zegt Vos. Vos ziet dan ook graag dat de overheid een duit in het zakje doet. Vos ziet een VOC-centrum voor zich, dat om een loods waarin de Batavia opgeslagen kan worden, kan worden gebouwd.


Foto: de Zweedse Vasa in Stockholm

Want opslaan is wel degelijk de moeite waard, zegt Vos: 'In Stockholm ligt de Vasa. Dat schip wordt met alle mogelijke manieren bij elkaar gehouden, anders rolt het uit elkaar. Maar het trekt nog steeds 800.000 bezoekers. Het schip op zich is mooi. Je kunt er nu niet meer naar Australië mee zeilen, maar het ziet er prachtig uit.'
Lees hier het gehele artikel of luister naar het interview BNR nieuwsradio 




— De kunst van spelend varen



De Verwondering voer sinds 1982 door de noordelijke binnenwateren, overal verstrooiing brengend. Zaterdag speelde Theater te Water zijn laatste voorstelling op het schip.

Nog én keer aanmeren. Nog én keer schminken voor de spiegeltjes in de kleedkamer. Nog én keer de loopplank uit voor het hooggeëerd publiek. Dit weekeinde kwam na 35 jaar in de Zuiderhaven in Groningen een einde aan de varende voorstellingen van Theater te Water.

Nu is theaterschip De Verwondering voorlopig even wat het altijd is geweest: een schip. Beter gezegd: een Waspikker klipperaak. Nog beter gezegd: een Waspikker klipperaak met de mooiste achtersteven van de wereld. Regisseur/ kapitein lust Vink is wel blij dat het nu voorbij is. "Ik kan nu eindelijk eens rustig naar de werf, die roestplekken aanpakken”

Varend spelen, niet te verwarren met spelevaren, is het unique selling point van Theater te Water, dat in de zomer van 1982 zijn eerste voorstelling aan boord had. Spelen op een boot was een vervolg op Vinks jeugdmijmeringen; hij droomde er als 12-jarig Haags jongetje van om een schoolmeester te zijn die met zijn leerlingen uit varen zou gaan.

Schoolmeester werd hij niet - regisseur wel. Een die zijn publiek mee uit varen nam in een oud ijzeren binnenvaartschip dat eerst de Mela heette en grond vervoerde, en dat behalve een prachtkont ook de perfecte theatermaten bezat: 6 meter breed, 31meter lang.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via Watererfgoed  


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven



— Strontrace en Beurtveer van start in Workum



Vanaf zaterdag 15 oktober verschijnen er zo'n vijftig klassieke zeilschepen  in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt muzikaal ingeluid met het internationale festival Liereliet. De beste muzikanten op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal. Maandag om 13.00 uur lost Reid, initiator van de wedstrijden, voor het eerst in jaren weer zelf het startschot in de havenkom.    

Cultuurhistorie en zeilsport
Tweeënveertig jaar geleden zette vuurtorenwachter Reid de Jong het evenement op touw om het oude vak van schipperen onder zeil te behouden voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het internationale muziekfestival Liereliet bij. Zo werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij.               



Strontrace
De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen op 12.00 uur. De twaalf deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.
 
Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen. 
Bezoeken of meevaren? Meer info vind je hier





— Warmond weer keerpunt van Strontrace



Op maandag 17 oktober om 13:00 uur precies valt het startschot voor de jaarlijkse Strontrace. De deelnemende schepen zullen op traditionele wijze, zonder hulp van een motor, vanuit Workum naar het keerpunt in Warmond worden gevaren. De bemanningen zullen bij tegenwind of gebrek aan wind moeten bomen en jagen om hun vracht zo snel mogelijk in het westen van het land af te leveren. De zware race die al meer dan 40 jaar gevaren wordt, spreekt tot ieders verbeelding. De skûtsjes, tjalken en klippers vertrekken op maandag 17 oktober en kunnen vanaf dinsdagmiddag 18 oktober in park Groot Leerust in Warmond verwacht worden.

Dit evenement is meer dan de moeite waard om bij te wonen en op maandag 17 oktober kunt u bij de spectaculaire start in Workum aanwezig zijn. De Stichting Zeilvaart Warmond organiseert een busreis vanuit Warmond naar Workum.  De bus vertrekt op 08:00 uur stipt vanaf de Meerrustlaan in Warmond. Op de heenweg is er een korte excursie naar de distilleerderij van Sonnema in Bolsward voor een rondleiding en een slokje Berenburg. De terugreis vanuit Workum naar Warmond is om 17:00 uur en bij aankomst in Warmond kunt u aanschuiven bij de erwtensoepmaaltijd in Het Wapen. De kosten voor deze trip is € 25 voor donateurs, en € 27,50 voor niet-donateurs van de Stichting Zeilvaart Warmond (de kosten voor de maaltijd zijn niet in de prijs inbegrepen, maar wel graag opgeven ivm de logistiek!).
Geef u op voor de reis via info@zeilvaartwarmond.nl



Een tweede manier om de race te ervaren is de ontvangst van de schepen in park Groot Leerust in Warmond. Het eerstkomende schip zal traditiegetrouw door onze burgemeester mevrouw Carla Breuer welkom worden geheten met een fles Kaagwater. De salonboot De Heere Schouten is ook paraat en neemt belangstellenden graag mee de Kaag op om de aankomende schepen te verwelkomen en de vertrekkende schepen uit te zwaaien. Vanzelfsprekend kan de race ook via internet gevolgd worden via track-en-trace. Op die manier kunt u zien wanneer de schepen in het park aankomen. Het park is de hele dinsdag en woensdag een bron van gezelligheid met heerlijke horeca en shanties gezongen door het Schippertjeskoor op dinsdagavond.

Het complete programma en alle schepen die deelnemen met hun bemanningen kunnen hier bekeken worden.





— Romeinse Zwammerdamschepen komen thuis



Vandaag, woensdag 12 oktober komen na 42 jaar de Romeinse Zwammerdamschepen in Alphen aan den Rijn weer thuis. Deze 6 schepen zijn tussen 1971 en 1974 opgegraven op het landgoed de Hooge Burch te Zwammerdam ten tijde van de bouw van de zorginstelling, Ipse de Brugge. De opgravingsactiviteiten zijn destijds bezocht door onze toenmalige Koningin Juliana. Het Nederlands Instituut voor Scheepvaart Archeologie te Lelystad, onderdeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de conservering uitgevoerd en de collectie onder haar hoede genomen.

In de komende jaren zal de collectie worden gerestaureerd in haar meest oorspronkelijke vorm om vervolgens in het Romeins Scheepvaart Museum in Archeon te worden tentoongesteld. In het Zwammerdamschepen-project werken samen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en de Universiteit Leiden.

Programma op het Rijnplein:
Om 15.00 uur is aankomst van vier vrachtwagen combinaties met 6 containers op het Rijnplein. Aansluitend zal wethouder de heer Kees van Velzen de Collectie Zwammerdam schepen in ontvangst nemen. Dan zal de Romeinse “Zwammerdam” vlag worden gehesen. Gevolgd door presentatie en uitleg van de Zwammerdam collectie door Tom Hazenberg. Het programma duurt tot 16.00 uur.
Lees het gehele artikel op de bron: Blik op nieuws 





— Nederlandse Restauratiebeurs wordt sectorbreed
    ErfgoedEvent

 


De metamorfose van de Nederlandse Restauratiebeurs naar het bredere ErfgoedEvent is door de erfgoedsector goed ontvangen. Beursorganisator Raoul Hijl van Top/Com Managementnetwerken constateert dat het concept goed wordt opgepikt door de markt. “We hebben de eerste stappen naar vernieuwing gezet. Ondersteund door ErfgoedMagazine en activiteiten vanuit de businessclub ErfgoedNetwerk, positioneert ErfgoedEvent zich als tweejaarlijks vakevenement voor de totale erfgoedsector.”
 
ErfgoedEvent is hét platform voor leveranciers van producten en diensten voor de erfgoedsector. Van roerend tot onroerend, van materieel tot immaterieel. Cross-overs met nevensectoren als design en de museale wereld openen deuren naar nieuwe doelgroepen. Dat maakt het event interessant voor eenieder met een vakmatige interesse in erfgoed. Bezoekers zijn onder meer restauratoren, conservatoren, beheerders, facilitair managers, monumenteneigenaren, aannemers, architecten, monumentenorganisaties en gemeenten.
 
ErfgoedEvent biedt onderdak aan een breed kennisprogramma. Netwerkbijeenkomsten, lezingen en expert meetings leggen verbindingen tussen de diverse stakeholders. Centraal staan de kernthema’s vakmanschap en digitalisering erfgoed.
 
De eerste editie van ErfgoedEvent vindt plaats van woensdag 5 t/m vrijdag 7 april 2017 in Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. De deelnemerswerving is onlangs van start gegaan. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Raoul Hijl, info@erfgoed-event.nl
Meer info vind je hier  





— Een Vliegende Hollander als restaurantschip



Kapitein Willem van der Decken vond zijn schip de Vliegende Hollander op een onwaarschijnlijke plek. In het Bulgaarse Varna, aan de kust van de Zwarte Zee. Van een afstand lijkt de Mr Babá op een echt schip. In werkelijkheid is het een restaurant in de vorm van een vijftiende-eeuws galjoen. Een stalen constructie is de basis. Varen zal de Mr Babá nooit doen.

Een tiental Zeeuws-Vlamingen uit verschillende disciplines zoals horeca, leisure, veiligheid, architectuur en ambtenarij, bezocht vorige week het schip om te onderzoeken of een dergelijk schip iets is voor Terneuzen.
Een bijna echte Vliegende Hollander in Terneuzen. Het is een droom van Henk Siersema, ambassadeur van het Portaal van Vlaanderen. Hij vindt dat Terneuzen veel meer moet doen met de wereldberoemde legende.

Zou een dergelijk schip in Terneuzen ook een restaurant moeten zijn of zijn er meer bestemmingen voor te verzinnen? Een trouwlocatie? Een plek om het verhaal van het wereldberoemde schip aan de toeristen te vertellen? En zouden er uitbaters voor te vinden zijn? En waar zou deze Vliegende Hollander moeten liggen?
Lees het gehele artikel op de bron: pzc 




— Lastige Klipperrace voor wedstrijdleiding



Afgelopen weekend organiseerde de Commissie Enkhuizer Klipperrace met sponsoring van Register Holland voor de 42ste keer de Enkhuizer Klipperrace, dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems.

Niet minder dan 32 klippers verschenen aan de start op zaterdagochtend voor de kust van Enkhuizen, voor de strijd om de Zilveren Schaal en de Zilveren Klipper. De ankerstart in het Krabbersgat, zo geliefd bij toeschouwers en deelnemende bemanning, kon zaterdagochtend helaas geen doorgang vinden. Het Krabbersgat bleek met de noord-noord-oosten wind kracht 2 Bft niet bezeild. De wedstrijdleiding heeft uiteindelijk de ankerstart vervangen door een lijnstart om 10:00 uur ten noorden van Enkhuizen.

De 32 deelnemende klippers waren verdeeld in twee klassen; de A-klasse en de B-klasse. Men kon kiezen voor de middellange Driestedenbaan, te zeilen tussen Medemblik, Stavoren, Urk of Enkhuizen. De eerste klipper finishte in het Krabbersgat om 16:04 uur. Om 22:00 uur werd de prijsuitreiking in de Nieuwe Doelen gepresenteerd door Burgemeester van Enkhuizen de heer Jan Baas, waarna het feest werd ingezet door de Dennis Burke Band.



Zondag stond er minder wind dan zaterdag met de voorspelling dat de wind zou krimpen van noord-oostelijke naar noord-westelijke richting. Door de telkens draaiende wind en veranderde baan ontstond verwarring onder een aantal deelnemers over de te zeilen baan. Een aantal deelnemers had reglementair niet de juiste baan gezeild. Na lang beraad heeft het wedstrijd comité besloten de wedstrijd van zondag, ongeldig te verklaren. Hierdoor tellen alleen de resultaten van de zaterdag voor het totaal resultaat.

Uitslag zaterdag:
Winnaar Zilveren Klipper (A-klasse); Eensgezindheid, Peter van Weelderen
Winnaar Zilveren Schaal (B-klasse); Isis, Joost Martijn

Uitslag Overall (zaterdag & zondag)
A-klasse
Winnaar Zilveren logboek (1ste plaats); Eensgezindheid, Peter van Weelderen
2de plaats; Waterwolf, Jelte Toxopeus
3de plaats; La Bohème, Leon van der Loo

B-klasse
Winnaar Zilveren haring (1ste plaats); Isis, Joost Martijn
2de plaats; Broedertrouw, Arno van Aartrijk
3de plaats; Eendracht, Andi Witzke
Voor alle uitslagen kijk je hier  




— Skutsje Langweer levert tuig en schipper in



De 'Twee Gebroeders' van Langwar komt er bekaaid af met de nieuwe zeilformule die vrijdag 7 oktober in de Algemene Ledenvergadering van de SKS is aangenomen. Tot nog toe mocht de 'Grutte Griene' extra zeil voeren omdat ze bepaald geen gunstig model heeft voor een wedstrijdskûtsje. Die dispensatie vervalt en zodoende moet er in 2017 12m2 ingeleverd worden. Voor schipper Johannes Meeter reden om op te stappen.

Met de Formule 2016 wordt teruggegrepen op de Formule 2000, maar dan aangevuld met de ervaringen die zijn opgedaan met de formule die de afgelopen vijf jaar werd gehanteerd, de VPP. Deze werd begin 2016 geëvalueerd en niet goed bevonden door de leden van de SKS. Wat overeind gebleven is van de VPP is het zeilsilhouet, dat voor alle schepen vast staat.

Johannes Meeter ziet het met de nieuwe formule niet meer zitten om schipper te zijn op de 'Twee Gebroeders'. Voor Omrop Fryslân verklaart hij: 'It is gjin snel skip en as wy minder seil sette meie, dan sile wy allinnich noch mar efterút nei de start.' Als er geen kans is op een prijs, is de motivatie voor Meeter weg, zo geeft hij aan.
Lees het gehele artikel op de bron: skûtsje  




— Een 18de-eeuws schip in een akker



In de vorige Scheepspost werd al gemeld dat een 18e eeuws schip was gevonden in de Noordoostpolder. Deze vondst is bijzonder omdat sommige delen van de constructie van het schip heel goed bewaard zijn gebleven. En omdat ze zo groot is: het schip zou 40-50 meter lang zou kunnen zijn.

Er is een kans dat het behoorde tot de VOC-vloot. "De dubbele laag om de huid is tegen paalworm, dat hadden alleen schepen die op tropische wateren voeren", zegt Heise-Roovers, archeologe die als vrijwilliger werkt aan deze opgraving. "Opvallend, want zulke grote schepen konden hier eigenlijk niet komen", zegt maritiem archeoloog Yftinus van Popta vanuit de kuil. "De hele oostkust van de Zuiderzee was een zandbank." "We vermoeden dat het schip onderweg was naar een scheepswerf en in een storm terechtkwam", zegt Heise-Roovers.

Weggooien van een vondst als deze mag niet, maar uitgraven is duur en volgens de wet draait de grondeigenaar ervoor op. Omdat boer Douwe Dijksma dit pacht van de overheid, is het aan het Rijk om te beslissen. De archeologen dromen van een grote operatie met de universiteit en een boel studenten. "Daarom hopen we dat het een VOC-schip is. Dan is het niet zo moeilijk om subsidie te krijgen", zegt Heise-Roovers. Er wordt nu eerst houtonderzoek gedaan om het schip preciezer te dateren en vrijdag gaan de kuilen dicht. "Anders gaat het hout verpulveren, en blijft er helemaal niets van over."




Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
Bataviahaven







This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Scheepspost · Schuijteskade 22C · Hoorn, Nh 1621 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp
Viewing all 44 articles
Browse latest View live